فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 93 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 93 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه صفحات 801-804
  • راضیه مظفری* صفحات 805-828
    هدف
    از این پژوهش، شناسایی شاخصه های فردی و اجتماعی حیات طیبه با توجه به آمال پیامبران و مومنان است.
    روش
    این تحقیق از حیث هدف، کاربردی است و از روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    یافته ها
    ازآنجاکه پیامبران و مومنان حقیقی از راه یافتگان به حیات طیبه به شمار می روند، دعاها و آرزوهای فردی و اجتماعی آنان می تواند بیانگر شاخصه های فردی و اجتماعی حیات طیبه باشد. آرزوهایی که به بعد اجتماعی حیات مومنین تعلق دارد، با توجه به برخی آیات و روایات، به طور اتم و اکمل در جامعه آرمانی عصر ظهور تحقق خواهد یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به آرزوهای بیان شده از لسان انبیا و اولیا در قرآن، شاخصه های فردی و اجتماعی حیات طیبه به ترتیب عبارتند از: دریافت حکمت و پیوستن به صالحان، عبودیت حقیقی، برخورداری از هدایت الهی و...؛ نق اقتصاد، امنیت پایدار و فراگیر، سلب قدرت دشمنان و پیروزی بر آنان، تزکیه امم و... .
    کلیدواژگان: قرآن، حیات طیبه، آرزو، انبیاء و اولیاء
  • منا تکاورنژاد* صفحات 829-852
    ایمان و مسایل مربوط به آن همواره یکی از مباحث محوری حکمای اسلامی بوده است. دانشمندان مسلمان ازجمله ملاصدرا به صورت مستقل به مقوله ایمان پرداخته است؛ که مراتب ایمانی را به زبانی، تقلیدی، عقلی و کشفی تقسیم نموده است.
    هدف
    مقاله این بوده است که دیدگاه ملاصدرا را در خصوص رابطه ایمان و محبت به خویش را بررسی کند و با
    روش
    اجتهادی و استنباطی به مسیله محبت به خود که یکی از موضوعات مهم و دغدغه های انسان معاصر پرداخت.
    یافته ها
    یافته ها و تحلیل و بررسی آثار ملاصدرا حاکی از آن بود که ایمان شاخص و کلید معمای محبت به خویش است.
    نتیجه گیری
    محبت به خویش ناظر به مراتب ایمانی است و افراد با توجه به درجه ایمانی، نسبت به خود مهر می ورزند و یا با خود نامهربانی می کنند.
    کلیدواژگان: ایمان زبانی، ایمان سمعی، ایمان عقلی، ایمان کشفی، محبت به خود
  • محمدجواد رودگر* صفحات 855-880
    هدف

    هدف از مقاله تبیین حقیقت عرفان از حیث نظری و عرفان حقیقی از حیث عملی و داوری در خصوص ریشه ها و منابع تولید دانش عرفان در دو دانش عرفان نظری و عملی از حیث تاریخی و اثبات و ایضاح منابع وحیانی در پیدایش و گسترش عرفان اصیل اسلامی است.

    روش

    آیت الله مصباح یزدی با وقوف به تاریخ پیدایش و گسترش و همچنین صادق و کاذب بودن عرفان اسلامی، آن را با نگاه فیلسوفانه از دو زاویه نگرش معرفت شناسی اول و دوم مورد نقد و بررسی قرار داده. با عنایت به این فرضیه که استاد مصباح عرفان را معرفت شهودی حق تعالی که از منابع وحیانی سرچشمه گرفت و هدف از آن قرب وجودی به خدای متعال و نیل به لقای رب با چشم دل است و درعین حال منتقد و نه مخالف عرفان اسلامی مصطلح به ویژه تصوف فرقه ای بود، این پرسش خودنمایی می کند که عرفان اسلامی در اندیشه و آثار استاد مصباح چیست و چگونه است؟ در نوشتار حاضر با روش توصیفی، عقلی و نقلی پاسخ پرسش یاد شده داده شد.

    یافته ها

    یافته های نوشتار حاضر براساس مبنا و متد علامه مصباح یزدی عبارت بود از: 1- عرفان اسلامی اصیل و مستقل بوده و ریشه در نصوص دینی و کتاب و سنت دارد 2- در عرفان اسلامی اعم از نظری و عملی خطاهای معرفتی و لغزش های سلوکی در اثر انحراف، تحریف و بدعت در آن ها راه یافت 3- راه رهایی از خبط و خطاهای معرفتی و سلوکی بازگشت به قرآن و عترت و رفتن در راه اهل بیت علیهم السلام است 4- عرفان اسلامی برگرفته از کتاب و سنت دارای شاخصه هایی مانند مطابقت با فطرت، همه جانبه بودن و شریعت محوری است 5- نسخه جامع و کامل سلوکی در آیات، احادیث، ادعیه و سیره معصومین(ع) وجود دارد و نیازی به نسخه های وارداتی و خودساخته نیست. بدین جهت استاد در جستجوی عرفان اسلامی از طریق قرآن و عترت(ع) بوده اند.

    نتیجه گیری

    با عنایت به هدف، روش و یافته هایی که یاد شد، نتیجه این است که: عرفان اسلامی وارداتی و بیگانه نبوده و شباهت خانوادگی معارف و مسایل آن با دیگر عرفان ها در ادیان و مکاتب الهی و بشری، دلیل اخذ این از آن ها نبوده و نیست. از سوی دیگر عرفان اسلامی ازلحاظ ریشه انسانی، فطری، ازلحاظ دانشی، برهانی و ازلحاظ باید و نبایدها و دستورالعمل ها شریعت مدارانه و معیارهای سنجش صواب و خطای آن 1. قرآن و عترت 2. عقل سلیم بود.

    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، کتاب و سنت، کشف و شهود
  • محمدرضا یوسف زاده چوسری*، مصطفی رستمی صفحات 881-898
    هدف

    هدف پژوهش بررسی وضعیت موجود ماهیت عناصر ده گانه برنامه درسی معارف اسلامی از دیدگاه دانشجویان و استادان دروس معارف اسلامی بود.

    روش

    رویکرد پژوهش کمی بود. پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ روش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان نیمسال هشتم مقطع کارشناسی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور و استادان دروس معارف اسلامی بودند. حجم نمونه دانشجویان بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای و جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان با اعمال ضریب یک و نیم 535 نفر و حجم نمونه استادان 214 نفر بودند. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه محقق ساخته دانشجویان و اساتید بود. برای محاسبه روایی محتوایی ابزارها از روش CVR یا ضریب لاوشه استفاده شد و میزان روایی ابزارها به ترتیب 89/0 و 78/0 محاسبه شد و برای محاسبه پایایی ابزارها از آزمون الفای کرونباخ استفاده شد و میزان پایایی ابزارها به ترتیب 86/0 و 81/0 محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و آزمون نرمال بودن توزیع داده ها (کالموگروف-اسمیرونف) و آزمون t تک گروهی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از دیدگاه دانشجویان و استادان وضعیت موجود ماهیت عناصر ده گانه برنامه درسی پایین تر از حد متوسط و در حد خیلی ضعیف بود.

    نتیجه گیری

    با شناسایی وضعیت موجود همه عناصر برنامه درسی ضمن به دست آوردن تصویری واقع بینانه از گذشته و حال، می توان وضعیت مطلوب عناصر برنامه درسی را در آینده ترسیم نمود.

    کلیدواژگان: دروس معارف اسلامی، برنامه درسی، عناصر، وضعیت موجود
  • مهدی سعادتمند* صفحات 899-920
    هدف
    این پژوهش به هدف شناسایی عامل حفظ و بقای ادراکات انسانی و به دنبال آن کشف رابطه و نسبت ادراکات، پیش و پس از مرگ، در اندیشه ملاصدرا، انجام شد.
    روش
    به این منظور، تحقیقی نظری و بنیادی با استفاده از منابع مکتوب و با روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفت.
    یافته ها
    در جهان مادی، ادراکات حصولی انسان، وابسته به بدن جسمانی است، اما نقش اندام های حسی در آن ها صرفا اعدادی است. ادراکات فی نفسه مجردند که بر مبنای نفس شناسی صدرایی، از بستری جسمانی روییده و مراتب تجرد و تکامل را تا رسیدن به جهانی دیگر می پیمایند. قوه خیال و مرتبه مثالی نفس، حامل ادراکات و عامل بقای آن هاست. با ترک بدن مادی و تغییر ساحت وجودی انسان، ادراکات نیز به گونه ای متفاوت باقی می مانند.
    نتیجه گیری
    ادراکات پسامرگی برخلاف ادراکات پیشامرگی هیچ وابستگی حصولی به ذهن ندارند، بلکه حضوری و مرتبه ای از خود نفس اند که با حرکت جوهری نفس به نهایت تکامل و ثبات خود رسیده و احضار آن ها به معنای مشاهده نفس توسط خود نفس در همان مرتبه از ادراک است.
    کلیدواژگان: ادراک، ذهن، ملاصدرا، پیشامرگی، پسامرگی
  • احسان میرزاحسینی، حمید حسینی*، حامد فتحعلیانی صفحات 921-938
    پایه و اساس تمدن بزرگ اسلامی برخلاف سایر تمدن ها، بر نگاه ویژه به جایگاه و هدف علوم، فنون و هنر در زندگی مدنی انسان استوار است.
    هدف
    بررسی مقایسه ای تمدن اسلام با تمدن های بزرگ جهان بر اساس کتاب التعریف بطبقات الامم قاضی صاعد اندلسی.
    روش
    توصیفی، تحلیلی و مقایسه ای بوده که با استفاده از کتاب التعریف قاضی صاعد اندلسی و به صورت اسنادی و کتابخانه ای گردآوری شده است.
    یافته ها
    مفهوم تمدن اسلامی و اشاره به ملت های بزرگ باستانی و متمدن، ارکان مشترک و نیز تفاوت تمدن های بزرگ، معیار متمدن بودن از نگاه قرآن کریم و مقایسه تمدن های بزرگ و وجه تمایز تمدن اسلامی از شاخصه های این پژوهش بود.
    نتیجه گیری
    تمدن اسلامی تفاوت های بنیادین و اساسی با تمدن های دیگر داشته و ازنظر قاضی صاعد به لحاظ توجه دین اسلام به هدف علم، فن و هنر در زندگی مدنی انسان، مهم ترین دلیل برتری تمدن بزرگ اسلامی بر سایر تمدن های بشری، نگرش خاص و ویژه ی آن به انسان مبتنی بر علم و معرفت دینی است.
    کلیدواژگان: صاعد آندلسی، تمدن، تمدن اسلامی، تمدن های بزرگ جهان، مقایسه تمدن ها
  • حمید مقامی، محمد نجفی*، حسنعلی بختیار نصرآبادی صفحات 939-964
    هدف
    برای ساخت تمدن نوین اسلامی مبتنی بر دانش بومی و اسلامی، تقسیم بندی علوم برخلاف سایر تقسیم بندی هایی که با نگاهی پسینی به موضوع، روش و غایت دانش های موجود انجام شده است، باید با نگاهی پیشینی به معلم حقیقی آن یعنی خداوند علیم صورت پذیرد. هدف این پژوهش ارایه طرحی پیشینی برای تقسیم بندی علوم بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و با روش کتابخانه ای مبتنی بر روش اجتهادی و تحلیل عقلی سامان یافته است.
    یافته ها
    تفکر عمیق در ساحات حیات با هدف کشف، خلق، تغییر، مدیریت، کاربرد و تعالی آن در راستای معنایابی و معناسازی زندگی خوشایند، علاوه بر جهت مندی ما را به دسته بندی جدیدی از علوم رهنمون می سازد.
    نتیجه گیری
    مدل مفهومی حلزونی دانش با تقسیم بندی شش گانه علوم به کشفی، تولیدی، تغییری، مدیریتی، کاربردی و متعالی؛ و مدل میانجی دانش در جهت ساختار اجرایی تولید علم در سه بسته علوم اندیشگاهی، دانشگاهی و کاربستی، برای تمدن نوین اسلامی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تفکر، تفکرقرآنی، طبقه بندی علوم، علم دینی، مدل حلزونی دانش
  • سید سعید حسینی رامشه*، حمیدرضا سروریان، محمدعلی رضائی اصفهانی صفحات 965-982
    هدف

    نشر معارف متصدی تدوین کتب درسی تفسیر در دانشگاه است، تاکنون این کتب حول محور غرر آیات تدوین شده است؛ اما کتاب درسی بر محور «تربیت» نوشته نشده است.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است.

    یافته ها

    بر اساس یافته پژوهش، نوشتن تفسیر تربیتی با در نظر گرفتن روش های عام تفسیر، و نیز روش های خاص تفسیر تربیتی مانند: توضیح آیات با عنایت به فرایند تربیت، استخدام علوم تربیتی برای توضیح آیات، توجه به بعد تربیتی قرآن در بیانات تفسیری، نظریه پردازی های تربیتی بر اساس قرآن و ضرورت توجه به مبانی عام تفسیر، و نیز مبانی خاص تفسیر تربیتی مانند: وجود آموزه های تربیتی در قرآن، توجه به اصل تزکیه و تربیت قبل از آموزش، جامع نگری قرآن به تربیت و توجه آن به همه ابعاد انسان، هماهنگی قرآن با فطرت انسان، توجه به الگوهای تربیتی مطرح شده در قرآن و استفاده از ابزارهای معرفتی متفاوت در شناخت تربیت، و در نظر گرفتن قواعد عام تفسیر مانند: قاعده بطن آیت الله معرفت مورد نیاز بوده است،

    نتیجه گیری

    با توجه به نیاز تربیتی دانشجویان در حوزه های معرفتی، فطری، اخلاقی و رفتاری از یک سو و نگاه به روش شناسی، مبانی و قواعد تفسیر موضوعی تربیتی، ضرورت نگارش این تفسیر به ویژه برای دانشجویان رشته علوم تربیتی نمایان شده است.

    کلیدواژگان: تفسیر تربیتی، ضرورت، روش شناسی، قواعد، مبانی
  • مرضیه ملکیها، فرشید اصلانی* صفحات 983-1004
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر روایت درمانی مسیر شغلی بر ارتقاء تامل بر پروژه زندگی و حس پیوستگی در دانشجویان فارغ التحصیل دختر دانشگاه حضرت معصومه(س) بود.
    روش
    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان فارغ التحصیل در مقطع کارشناسی در طی سال های تحصیلی 1398-1399 بودند. تعداد30 نفر از فارغ التحصیلان داوطلب که نمره ای کمتر از نقطه برش در مقیاس تامل بر پروژه زندگی و مقیاس حس پیوستگی کسب کردند انتخاب و بر اساس نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هرکدام با 15نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 9جلسه هفتگی(هر جلسه90دقیقه) روایت درمانی مسیرشغلی ککران (1997) را دریافت کردند اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. داده های پژوهش با استفاده از مقیاس تامل بر پروژه زندگی و مقیاس حس پیوستگی پیش از شروع مداخله و پس ازآن، از افراد هر دو گروه آزمایش و کنترل جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 23-SPSS و روش تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد روایت درمانی موجب افزایش تامل بر پروژه زندگی و حس پیوستگی می شود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که روایت درمانی مسیر شغلی می تواند به عنوان روش مداخله ای مناسب برای ایجاد حس طرحمندی در فارغ التحصیلان با محوریت تامل بر پروژه زندگی و حس پیوستگی به کار رود.
    کلیدواژگان: تامل بر پروژه زندگی، حس پیوستگی، مداخله، روایت درمانی، مسیرشغلی
  • امین باقری کراچی* صفحات 1005-1024
    هدف
    این تحقیق با هدف تبیین ساده سازی در مدرسه صالح انجام شد.
    روش
    در این تحقیق از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد و 11 نفر از متخصصان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای انتخاب نمونه از شیوه نمونه گیری هدفمند استفاده شد. ابزار پژوهش مصاحبه نیم ساختاریافته بود. برای اطمینان از اعتبار داده ها از روش هایی مانند بررسی مداوم داده ها، تحلیل هم زمان، بازخورد به مصاحبه شوندگان و بازنگری ناظری استفاده گردید.
    یافته ها
    بعد از رفت وبرگشت هایی که میان داده ها، مفاهیم و مقوله ها صورت گرفت، مشخص شد که 2 مقوله ی ارتباط تجربیات مدرسه با تجربیات واقعی حیات طیبه و پرهیز از آموزش تصنعی و غیر واقعی به عنوان ابعاد، 3 مقوله ی پرهیز از آموزش یک طرفه، پرهیز از حافظه محوری و انتقال اطلاعات، پرهیز از عدم توجه به تفکرات معنادار و عمیق به عنوان ملاک های بعد پرهیز از آموزش تصنعی و غیر واقعی و 4 مقوله ی اولیه تناسب تجربیات مدرسه با زندگی واقعی، یادگیری موقعیتی و مساله محور، همراهی کار و دانش و پرورش مهارت های زندگی واقعی به عنوان ملاک های بعد ارتباط تجربیات مدرسه با تجربیات واقعی حیات طیبه خود را در داده ها نمایان می سازد.
    نتیجه گیری
    متصدیان آموزش و پرورش می توانند برای تحقق ساده سازی در مدارس، نتایج این تحقیق را مبنای کار خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: مدرسه صالح، گام دوم انقلاب، سند تحول بنیادین
  • امین فتحی* صفحات 1025-1046
    هدف تبیین فراگیری مسیله زکات، از آیات، اخلاق اقتصادی و اجتماعی قرآن کریم، بعنوان کتابی جهانی و پاسخگوی نیازهای ثابت و متغیرزندگی همگام با تحولات جوامع است. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی، مسیله زکات جامع را بر این اساس، که هر چیزی زکاتی دارد؛ از دیدگاه آیات قرآن و روایات بررسی کرده است. یافته مقصود از ادای زکات، که همطراز نماز قرار داده شده، «زکات جامع» است که محدود به اموال نبوده و مختص قشر خاصی نیست؛ و شامل زکات در همه مسایل زندگی می باشد. نتیجه هم پوشانی مفهومی زکات با صدقات، انفاق واحسانات، و تعمیم آن بر دیگر مصادیقی نظیر زکات : علم، جاه، عقل، خانه، نعمت، قدرت، جمال و...، در تضمین طهارت مالی و پاکی تولد، تلطیف عواطف، گشایش در عقده های محرومان و درمان خصلت های بخل و طمع و پرورش صفات گذشت و ایثار، نقش بسزایی دارد. لذا پیوسته به زکات همراه نماز، سفارش شده است.
    کلیدواژگان: همتای نماز، زندگی مومنانه، آتوالزکاه، زکات جامع
  • محمودرضا قاسمی*، محمدعلی دیباجی صفحات 1047-1063
    نظریه بدنمندی ذهن را جانسون و لیکاف ،در پاسخ به مساله ذهن-بدن، و بر اساس نظریه استعاره اولیه مطرح کرده اند. مساله مقاله تعریف بدنمندی از طرف آن دو و نقد بر اساس مبانی صدرا می باشد . از نظر لیکاف و جانسون ذهن و کارکردهای آن به ویژگی های فیزیکی بدنی و سیستم عصبی وابسته است ، و مغز نقش علیت در پردازش های ذهن دارد . آنان بر ضرورت بدن به مثابه منشا جسمانی ساختارهای فهم مثل طرح واره های تصویری تاکید می کنند. در دیدگاه ملاصدرا، اگرچه حیثیت هستی شناختی بدن و نفس در ابتدای تکون یکی است و کارکردهای نفس در آن محقق می شود، در بحث بلوغ صوری وادراکی نفس و تعامل نفس و بدن دیدگاهی فراتر از دیدگاه دکارتی ونوخاسته گرایی دارد، شباهت حدوث جسمانی ملاصدرا با نوخاسته گرایی در فراتر بودن هویت ذهن از ماده جسمانی و تفاوت آن دو در این است که در نهایت صدرا بدن را مرتبه نازله نفس و از شیون آن می داند نه برعکس. از دیدگاه او، نفس در ابتدای تکون بدنمند است با تعریفی متفاوت از بدنمندی جانسون ولیکاف ،آنگاه در روند استکمال، که با فاعلیت نفس برای بدن همراه است به نفسمندی بدن می رسد.
    کلیدواژگان: لیکاف، جانسون، بدنمندی ذهن، ملاصدرا، نوخاسته
|
  • Razieh Mozaffari * Pages 805-828
    Aim
    The purpose of this research is to identify the individual and social characteristics of the good life according to the wishes of the prophets and believers.
    Method
    This research is practical in terms of its purpose and is carried out using the descriptive-analytical method and using library resources.
    Results
    Since the prophets and true believers are among those who have reached the path to the good life, their individual and social prayers and wishes can express the individual and social characteristics of the good life. The wishes that belong to the social dimension of the believers' lives, according to some verses and traditions, will be fully realized in the ideal society of the advent era.
    Conclusion
    According to the wishes expressed by the prophets and saints in the Qur'an, the individual and social characteristics of the righteous life are: receiving wisdom and joining the righteous, true worship, enjoying divine guidance, etc.; economic growth, stable and comprehensive security, taking away the power of the enemies and winning over them, purification of the nations, etc.
    Keywords: qur'an, good life, desire, prophets, saints
  • Mona Takavarnezhad * Pages 829-852
    Faith and its related issues have always been one of the central topics of Islamic scholars. Muslim scholars, including Mulla Sadra, have independently dealt with the category of faith; which has divided the levels of faith into language, imitation, intellectual and discovery.
    Aim
      The aim of the present article is to examine Mulla Sadra's views regarding the relationship between faith and self-love.
    Method
    with the method of ijtihad and inference, he dealt with the issue of self-love, which is one of the most important issues and concerns of contemporary man.
    Results
    The findings and analysis of Mulla Sadra's works indicated that faith is the indicator and key to the mystery of self-love.
    Conclusion
    Self-love is related to the degree of faith, and according to the degree of faith, people are kind or unkind to themselves.
    Keywords: linguistic faith, imitative faith, intellectual faith, discovery faith, self-love, transcendental wisdom
  • M.J. Rodgar * Pages 855-880
    Aim

    The purpose of the article is to explain the essence of mysticism from a theoretical point of view and true mysticism from a practical point of view. the author of the article intends to investigate the roots and sources of the production of the knowledge of mysticism in both the knowledge of theoretical and practical mysticism from a historical point of view and to prove and explain the revelation sources in the emergence and expansion of authentic Islamic mysticism which doubled the importance and necessity of research and checking them.

    Method

    Ayatollah Misbah Yazdi, with the knowledge of the history and origin and expansion of Islamic mysticism, as well as its truthfulness and falsity, has criticized it with a philosophical view from the two perspectives of the first epistemology and the second epistemology. With regard to the hypothesis that Professor Misbah considers mysticism to be the intuitive knowledge of the Supreme Being that originated from revealed sources and its purpose  which is to be close to the Almighty God and to meet the Lord with heart, at the same time. He is a critic and not an opponent of the so-called Islamic mysticism, especially sectarian Sufism, this question arises: what is Islamic mysticism in the thought and works of Misbah and how is it? In the present article, the answer to the mentioned question was given with a descriptive, rational and narrative method.

    Results

    The findings of the present article which are based on the method of Allameh Misbah Yazdi are as follow: 1- The Islamic mysticism is original and independent and has its roots in religious texts, Book and traditions. 2- In the Islamic mysticism, (both theoretical and practical) epistemic errors and sulūki slips were found due to deviation, distortion and heresy. 3- The way to get rid of epistemological and sulūki mistake and errors is to return to the Qur'an and Ahl al-Bayt (as) and following the path of Ahl al-Bayt (as). 4- The Islamic mysticism derived from the Book and tradition has characteristics such as conformity with Fitrah, comprehensive and Shariah-oriented. 5- There is a comprehensive and complete version of Spiritual Wayfaring (Sulūk) in verses, hadiths, prayers and the life of the Ahl al-Bayt (as), and there is no need for imported and self-constituted versions. For this reason, Allameh Misbah has been searching for Islamic mysticism through the Qur'an and Ahl al-Bayt (as).

    Conclusion

    With regard to the purpose, method and findings that were mentioned, the conclusion is: the Islamic mysticism was not imported and foreign, and the family similarity of its teachings and issues with other mysticisms in divine and human religions and schools was not the reason for taking this from them. On the other hand, the Islamic mysticism is in terms of human origin, innate, in terms of knowledge, argument, and in terms of do and don'ts and Sharia-based instructions, and the criteria for measuring its rightness and wrongness.

    Keywords: Islamic Mysticism, Book, Tradition, Discovery, Intuition, Fitrah, Comprehensiveness, sharia
  • Mohammadreza Yousefzadeh *, Mostafa Rostami Pages 881-898
    Aim

    The purpose of the research is to investigate the current situation of the nature of ten elements of the Islamic education curriculum from the perspective of students and teachers of Islamic education courses.

    Method

    The approach of the research was quantitative. The research was applied in terms of purpose and descriptive survey type. The statistical population of the research included all students of the 8th semester of the bachelor’s degree from universities and institutions of higher education in the country and professors of Islamic education courses. The sample size of students based on the stratified sampling method and the sample size estimation table of Kerjcei and Morgan with the application of a factor of one and a half was 535 people and the sample size of professors was 214 people. The measurement tool was two questionnaires made by the researcher for students and professors. To calculate the content validity The CVR method or Lawshe coefficient was used for the tools and the reliability of the tools was calculated as 0.89 and 0.78 respectively, and Cronbach's alpha test was used to calculate the reliability of the tools and the reliability of the tools was calculated as 0.86 and 0.81 respectively. Descriptive statistics indicators including frequency, percentage, mean and standard deviation, normality test of data distribution (Kalmogrov-Smironov) and one-group t-test were used for data analysis.

    Results

    The results showed that from the point of view of students and professors, the current situation of the ten elements of the curriculum was lower than average and very weak.

    Conclusion

    the authors of the survey conclude that by identifying the current state of all curriculum elements while obtaining a realistic picture of the past and present, it is possible to draw the desired state of curriculum elements in the future.

    Keywords: islamic education courses, curriculum, elements, current situation
  • Mahdi Saadatmand * Pages 899-920
    Aims
    The aim of this study is to identify the factor of preservation and persistence of human perceptions and then to discover the relationship and ratio of perceptions, before and after death, in Mulla Sadra's thought.
    Method
    For this purpose, theoretical and fundamental research was conducted using written sources and descriptive-analytical method.
    Results
    In the material world, human perceptions are dependent on the physical body, but the role of sensory organs in them is only provocative. Perceptions are abstract in themselves, which, according to Sadra's psychology, growing from a physical context and going through the stages of abstraction and evolution until they reach another world. Imagination and the exemplary order of the soul are the carriers of perceptions and the cause of their persistence. With the departure of the material body and the change of the realm of human existence, perceptions also remain different.
    Conclusion
    Post-death perceptions, unlike pre-death perceptions, have no acquired dependence on the mind, but are a presential and order of the soul itself, which reaches its ultimate evolution and stability with the substantial movement of the soul and summoning them means observing the soul by the soul itself at the same level of perception.
    Keywords: perception, Mind, mulla sadra, pre-death, Post-death
  • EHSAN MIRZAHOSEINI, Hamid Hosei *, Hamed Fathaliyani Pages 921-938
    The foundation of the great Islamic civilization, unlike other civilizations, is based on a special view of the place and purpose of science, technology and art in human civil life.
    Aim
    the main purpose of the present article is to compare the Islamic civilization with the great civilizations of the world based on the book of Al-Ta'rif Bi-Tabakat Al-'Umam by Kadi Sa'id Andulusi.
    Method
    It is descriptive, analytical and comparative which has been collected in the form of documents and library using the book of Al-Ta'rif Bi-Tabakat Al-'Umam by Kadi Sa'id Andulusi.
    Results
    the findings and characteristics of this study are as follow: The concept of Islamic civilization and reference to great ancient and civilized nations, common elements and differences between great civilizations, the criterion of civilization from the perspective of the Holy Quran and the comparison of great civilizations and the distinction of Islamic civilization
    Conclusion
    Islamic civilization has fundamental differences with other civilizations and in the opinion of Kadi Sa'id in terms of Islamic religion to the purpose of science, technology and art in human civil life, the most important reason for the superiority of the great Islamic civilization over other human civilizations, is the special attitude to human beings regarding religious science and knowledge.
    Keywords: Sa'id Andulusi, civilization, islamic civilization, great civilizations of the world, comparison of civilizations
  • Hamid Maghami, Mohammad Najafi *, Hasanali Bakhtiarnasrabadi Pages 939-964
    Aim
    To make a novel Islamic civilization based on indigenous and Islamic knowledge, segmentation of science unlike the posterior view which has been done according to the method and the end of available science, should be done based on the prior view to its true and real teacher who is the God.so the goal of this study is presenting a prior plan for segmentation of sciences.
    Method
    The current study was analytical descriptive and has been organized according to library rational analysis method.
    Results
    The findings of study shows that deep thinking in areas of life for discovery, creation, changing, management, excellence and promotion of a pleasant meaningful life, leads us to a modern segmentation of sciences and our orientation as well.
    Conclusion
    Due to the six goals of Quranic thought, a conceptual spiral model of knowledge according to divisions of sciences to detectable, productive, changeable, applicable and perfect model is being suggested. And also, its mediator model to make an executive structure of science production in three dimensions of think tank, library, and applicable sciences in successive generation of the novel Islamic civilization as well.
    Keywords: Quranic thinking, classification of sciences, religious science, snail model of knowledge, Modern Islamic Civilization
  • Seyed Saeid Hosseini Ramsheh *, Hamid Reza Sarvarian, Mohammad Ali Rezaee Esfahani Pages 965-982
    Aim

    Maaref Publishing is responsible for publishing commentary textbooks in Iranian universities. So far, these books have been compiled around famous verses, but the textbook has not been written on the axis of "education”. The aim of the research is to analyze the educational interpretation in Islamic education courses by looking at its methodology, principles and rules

    Method

      In this research with descriptive-analytical method according to the educational needs of students in the fields of knowledge, instinct, ethics and behavior on the one hand and looking at the methodology, principles and rules of thematic interpretation of education, on the other hand, the need for this compilation will be shown.

    Results and Conclusion

    Based on the research finding, in writing educational commentary following factors are considered:  general methods of interpretation, as well as specific methods of educational interpretation such as: explaining verses with regard to the educational process, employing educational sciences to explain verses, paying attention to the educational dimension of the Qur'an in interpretive statements, theorizing Education based on the Qur'an and the need to pay attention to the general principles of interpretation, as well as the specific principles of educational interpretation such as: the existence of educational teachings in the Qur'an, attention to the principle of cultivation and education before education, comprehensiveness of the Qur'an to education and its attention to all human dimensions, harmony The Qur'an with human nature, paying attention to the educational models presented in the Qur'an and using different epistemological tools in understanding education, and considering the general rules of interpretation such as: Ayatollah Maa'refat womb rule, the necessity of writing this interpretation for students, especially science students Reveals training.

    Keywords: educational interpretation, necessity, methodology, rules, basics
  • Marziyeh Malekiha, Farshid Aslani * Pages 983-1004
    Aim
    The aim of this study is evaluating the effect of career narrative therapy on enhancement life project reflexivity and sense of coherence among female graduate students of Hazrat-e Masoumeh University.
    Method
    The design research was the quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population of research included all graduate students in bachelor s degree during 2019-2020.The number of 30 person volunteer graduates who scored lower than the cut-of- point on the life project reflexivity scale and sense of coherence scale were selected and assigned to two experimental and control groups (each with 15 person) randomly sampling. The experimental group received Cochran's career narrative therapy for 9 sessions per week (90 minutes each session) but the control group did not receive any intervention. Research data were collected from both experimental and control group members by using the life project reflexivity and sense of coherence scale before and after of intervention. Data was analyzed by using SPSS-23 statistical software and Multivariate Analysis of Covariance.
    Results
    The results of Analysis of Covariance showed that narrative therapy promotes life project reflexivity and sense of coherence.
    Conclusion
    Based on research results, can be concluded that narrative therapy can be used as a suitable intervention method to create a sense of plan fullness in graduates with a focus on life project reflexivity and sense of coherence.
    Keywords: Narrative therapy, Career, Life Project Reflexivity, Sense of Coherence, Intervention
  • Amin Bagheri Kerachi * Pages 1005-1024
    Aim
    The aim of this study is to explain the dimensions of simplification in Saleh School (the school expected in the second step of the revolution).
    Method
    In this research, qualitative content analysis method was used. In this study, 11 specialists were selected as a sample. Target-based sampling method was used to select the sample. The research tool was in-depth and semi-structured interviews. To ensure the validity and reliability of the data, various methods were used such as continuous data review, simultaneous data analysis, feedback to interviewees, allocation of sufficient time and observer review.
    Results
    In this study, two dimensions of the relationship between school experiences and real life experiences and avoidance of artificial and unrealistic education were identified as the dimensions of saleh school, and three categories of avoidance of one-way education, avoidance of central memory and information transfer, avoidance of inattention meaningful and deep thoughts as criteria for avoiding artificial and unrealistic education and The 4 categories of appropriateness of school experiences with real life, situational and problem-based learning, accompaniment of work and knowledge, development of real life skills were determined as the criteria for the relationship between school experiences and real life experiences.
    Conclusion
    the author of the survey concludes that education officials can use the results of this research as a basis for achieving simplification in schools.
    Keywords: Saleh School, the second step of the revolution, the document of fundamental change
  • Amin Fathi * Pages 1025-1046
    Aim
    The purpose of the present survey is explaining the subject of zakat, from the verses, economic and social ethics of the Holy Quran as a universal book that responds to the constant and changing needs of life, it was in sync with the changes of societies.
    Method
    This research, using an analytical-descriptive method analyses the issue of comprehensive zakat.  This issue is based on the fact that everything which has zakat should be checked.
    Results
    Findings of the article indicate that paying zakat (which is parallel to the prayer) is a comprehensive religious duty and is not limited to property or specific to a certain group.
    Conclusion
    the author of the survey concludes that the concept of zakat overlaps with charity, charity and charity and is generalized it to other examples such as: knowledge, world, reason, house, blessing, power, beauty, etc. It also plays an important role in guaranteeing financial purity and purity of birth, softening emotions, opening the complexes of the deprived and treating the traits of avarice and greed and cultivating the trait of selflessness. Therefore, zakat is ordered along with prayer.
    Keywords: counterpart of prayer, religious life, ato alzakat, comprehensive zakat
  • Mahmoud Reza Ghasemi *, MOHAMMAD ALI DIBAJI Pages 1047-1063
    Johnson and Lakoff proposed the theory of embodiment of the mind in response to the mind-body problem, based on the theory of early metaphor. The issue of the article is the definition of physicality by the two and the critique based on Sadra's principles. According to Lykoff and Johnson, the mind and its functions depend on the physical properties of the body and the nervous system, and the brain plays a causal role in the processing of the mind. They emphasize the necessity of the body as the physical source of structures of understanding such as pictorial schemas. In Mulla Sadra's view, although the ontological status of body and soul is the same at the beginning of evolution and the functions of the soul are realized in it, in the discussion of formal and perceptual maturity of soul and the interaction of soul and body it has a view beyond Cartesian and neoclassical view. Newness in the identity of the mind is beyond the physical matter and the difference between the two is that in the end Sadra considers the body as a descendant of the soul and its affairs, not vice versa. In his view.
    Keywords: Lakoff, Johnson, The Body of the Mind, mulla sadra, The Emerging